Пам'яті жертв політичних репресій

Щороку у третю неділю травня в Україні вшановують пам’ять мільйонів загублених життів, бездушно знищених радянським тоталітарним режимом. Пам’ятна дата встановлена Указом Президента від 21 травня 2007 року з метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму.

Упродовж 13-16 травня 2022 року в університеті було проведено цикл заходів, спрямованих на привернення уваги здобувачів освіти до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

Так, на факультеті механічної інженерії та транспорту студенти груп АТ-21, АТ-21ск, АТ-19, ТТ-19, АТ-18, ТТ-18 взяли участь у розширеному семінарі щодо вшанування пам’яті жертв політичних репресій, організованому доц. Весніним А.В., доц. Почужевським О.Д. та доц. Максимовою О.С.

У групі ПМ-21м куратором доц. Цивіндою Н.І. проведена відповідна кураторська година.

Куратор групи ПМ-19 Реброва С.В. під час тематичної зустрічі зі студентами велику увагу приділила також постаті Василя Стуса – українського поета, який не побоявся кинути виклик компартійно-кадебістському режиму СРСР, якого не зламали ані концтабори, ані карцери.

На факультеті економіки та управління бізнесом під час кураторських годин кураторами Полішук І.Г., Паустовською Т.І., Лашкун Г.А. (гр. ЕП-21м, ЕП-21 та ЕП-20) висвітлювався як День пам’яті загалом, так і приділялася увага окремим історіям, щоб люди, чиї життя обірвав або скалічив комуністичний режим, не залишилися в пам’яті сучасників безіменною абстрактною цифрою.

Зустрічі кураторів зі студентами 1-4 курсів спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» були побудовані на тому, що ціною надзусиль і багатьох життів Україна бореться не тільки за те, щоб звільнити свою землю від російських окупантів та відновити свій суверенітет. Вона відстоює те, щоб сталінські методи Великого терору не були інструментом політики у XXI столітті.

Викладачі кафедри обліку, оподаткування, публічного управління та адміністрування (доценти Буркова Л.А., Шепелюк В.А., Міщук Є.В. та ст. викл. Голобородько Т.В.) під час інформаційних зустрічей зі студентами груп ОП-21, ОП-18-1, ОП-20ск, ОП-20, ОП-21м, ОП-19, ПУА-19-1, ПУА-20, ПУА-21 порушували питання наслідків великого терору в Україні, фізичного винищення активної та інтелектуальної частини української нації, створення тотальної системи контролю та залякування.

Кураторами студентських груп будівельного факультету були також у дистанційному форматі проведені інформаційні години, присвячені дню пам’яті жертв політичних репресій. Розглядались питання терору і репресії які пройшли усі верстви українського населення, реабілітації репресованих за часів СРСР після смерті Й. Сталіна та незаконність Великого терору.

Із неабиякою цікавістю здобувачі освіти слухали про вражаючі факти «Великого терору» в Україні, політичні репресії щодо української мови і культури, воєнні злочини проти громадян України в РФ та на окупованих нею територіях Криму, Донбасу тощо.

Із залученням демонстраційних матеріалів викладачами кафедри геодезії були проведені кураторські години з метою наголошення на тому, що сьогодні молодь не може стояти осторонь всіх політичних процесів у нашій країні і здобувачам освіти необхідно бути свідомими борцями за своє майбутнє.

З метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму викладачами електротехнічного факультету Рожненко Ж.Г., Ільченко О.В., Харитоновим О.О. були проведені кураторські години в групах ТЕП-19, ТЕП-21ск, ТЕП-21, ЕЕМ-19, ЕЕМ-20ск.

Жертв політичних репресій вшанували і на гірничо-металургійному факультеті. Проведено також цикл кураторських годин та інформаційна зустріч зі студентським активом.

Для студентів та викладачів факультету інформаційних технологій було організовано та проведено цікаву тематичну зустріч із доцентом кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти, канд. іст. наук, доц. Кадолом О.М.

Оперуючи історичними даними, доповідач довів, що масові репресії 30-х років ХХ століття знекровили інтелектуальну силу радянського суспільства в політиці, армії, науці. Це один із найбільших злочинів сталінського тоталітарного режиму проти власного народу.

Не залишено було поза увагою розповідь про трагічну долю Едуарда Фукса, одного з фундаторів Криворізького національного університету, відомого геолога, гірничого інженера, викладача, фотографа та, без перебільшення, щирого криворізького патріота.

Катування, розстріли невинних без суду і слідства, насильницькі депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів – хотілося всім, щоб все це з падінням радянської системи назавжди залишилось в історії…

Під час години спілкування з куратором Тиханською А.М. в групах АКІТ-20 та АКІТ-21ск студентка гр.АКІТ-21ск Фруль Карина виступила з власною доповіддю на тему «Памятники жертвам політичних репресій».

Своєю чергою, для студентів-іноземців підготовчого відділення (група ПВ-21-1) викладачем кафедри ПСГО Гладир Я.С. було проведено дистанційний виховний захід «Голодомори в Україні», під час якого студенти з Алжиру та Марокко отримали змогу не тільки зануритися в трагічні події українського минулого, але й краще зрозуміти українське сьогодення в страшних умовах війни.

З огляду на все, що ми знаємо про Бучу, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь та інші міста, з огляду на відомості, які надходять з окупованого Херсона, День пам’яті жертв політичних репресій набуває для нас, на жаль, нового значення.
Під час заходів хвилиною мовчання вшановано пам’ять жертв політичних репресій та загиблих внаслідок збройної агресії РФ проти України.